Duyguları Yönetmek
- İyi Şeyler Atölyesi
- Dec 13, 2024
- 2 min read
Gün içerisinde aniden kızmak, öfkelenmek, paniklemek, stres gibi ne kadar farklı duygulara kapıldığımızı hiç düşündünüz mü?
Bazen bunda haklılığımızı sürdürüp, bazen bu duyguları bastırıp, yok sayıp, bazen de sonra aşırı tepki verdiğimizi düşünüp, pişmanlık duymuyor muyuz?
Duyguları kontrol etmek zordur ama en azından bazılarını kontrol altına almak, onları yönetmek mümkün. Duygularımızı bastırmadan, yok saymadan daha sakin yaşamanın elbette yolları var.
Olumlu veya olumsuz tüm duygular hepimizde; yaşadığımız, karşılaştığımız olaylar karşısında farklı şekilde ve derecede ortaya çıkar. Aynı olay karşısında kimimiz daha çok kızarken, öfkelenirken veya korkarken bazılarımız bu durumlara daha değişik tepki ile karşılık verebilirler. Bu; kişilerin daha önce yaşadıklarından edindikleri tecrübelerden kaynaklanır.
Peki, duygularımız nasıl oluşur?
Duygu oluşumu önce hissetmek ile başlar. Karşılaştığımız bir olay. bir kişi. bir yemek, bir koku… bunları önce var olan duyu organlarımızla algılarız. Beynimiz bunları anlamaya çalışır ve sonrasında hislerimiz harekete geçer. Korkarız, üzülürüz, kızarız ve hatta öfkeleniriz.. Bunlar beynimizde aynı türde olacak olaylara karşı bir his yaratmış olur ve zamanla bu bilinçaltımıza yerleşir. Bu artık anlık hisler yerine, kalıplanmış duygular haline dönüşür. Oluşan bu duygular da karakterimizi oluşturmaya başlar. Korkak, sinirli, öfkeli veya neşeli yapıda insanlara dönüşürüz. Neşeli olmak iyi bir şey olduğu için, bunun yerine negatif duyguları nasıl yönetebileceğimiz konusunda bir şeyler yapmaya odaklanmak çok daha iyi olacaktır.
Öncelikle var olan ve yaşam kalitemizi düşüren, hatta bazı hastalıklarımızın temel nedeni olan negatif duygularımızı tanımak, kabullenmek, anlamak ve özellikle de hangi duyguları ağırlıklı hissettiğimizin ve bizi yönettiklerinin farkına varmamız gerekiyor. Bunun için bize en çok, bedenimiz ve düşüncelerimiz yardımcı olacaktır. Kendimizi gözlemleyerek, davranışlarımızı inceleyerek bu duygu, düşünce ve davranışlarımızın kaynağını bulabiliriz. Nasıl vücudumuz kendisini iyileştirebileceğini bildiğimiz halde modern veya alternatif tıbba gereksinim duyuyorsak, duygu ve düşüncelerimizi kontrol altına almak için de psikolojik destek almak yerinde olacaktır.
Dr. Sigmund Freud’ un dediği gibi; ifade edilmemiş duygular asla ölmez; sadece diri diri gömülür ve sonradan daha korkunç şekillerde tezahür ederler.
Zuhal Karın
Comments