
3.
Bireysel Yaşam Koçluğu
Bireylerin düşünce ve davranışlarını, daha olumlu ve kaliteli bir yaşam sürdürmelerine yardımcı olacak dönüşümü sağlayan bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım, bireyin kendi düşüncelerinin önemini ve bu düşünceleri nasıl en doğru biçimde kullanabileceğini fark etmesine yardımcı olur. Bilişsel Koçluk, bireyin düşünce ve davranışlarını ele alarak, düşünce ve davranışı kalıcı olarak değiştirmeyi hedefler.
Bu çalışma ile, bireyin davranışlarına rehberlik eden bilgiyi edinme, bu bilgi ile dış dünyayı nasıl içselleştirip, kendisine özgü bir biçimde algıladığı anlamaya çalışılır. Bu yaklaşım, davranışın oluşumunda bilişsel süreçlere fazla ağırlık verir.
Bilişsel yaşam koçluğu, bireyin yaşamında karşılaştığı zorlukları sorgulamasına, nedenlerini anlamasına ve bu zorluklarla başa çıkmasına yardımcı olur. Ayrıca, bireyin hayatından daha fazla keyif almasına ve sürekli aynı döngülerde sıkışıp kalmaktan kurtulmasına destek olur.
Diğer koçluk yaklaşımlarından farklı olarak, bilişsel yaşam koçluğu, bireyin düşünce yapısını ve bu düşüncelerin davranışları üzerindeki etkisini merkeze alır. Bu sayede, bireylerin yaşamlarında daha derinlemesine ve kalıcı değişiklikler yapmalarına olanak tanır.